Kdo smo in kaj delamo?

Društvo diabetikov Velenje je bilo ustanovljeno leta 1987. Ustanovitelj in dolgoletni predsednik je bil Ivan Josip Povh. Z leti je aktivnost društva upadala in nato skoraj povsem zamrla. Leta 2004 so se zbrali mlajši in aktivni člani ter oblikovali nov izvršni odbor. Predsednica društva je postala Romana Praprotnik, ki društvo uspešno vodi že četrti mandat. Ob strani ji stojijo ter ji pomagajo člani izvršnega odbora, s katerim tvorijo homogen ekipo.

Društvo diabetikov Velenje je član Zveze društev diabetikov Slovenije in ima status humanitarne organizacije ter organizacije, ki deluje v javnem interesu.

Začetek je bil skromen, a zagnan. Najprej srečevanja pri Ribiški koči ob Velenjskem jezeru, kjer smo ob sproščenem klepetu in izmenjavi izkušenj naredili enega ali več krogov okoli jezera. Za društvo samo je bil in ostaja prvi cilj, da bi se diabetiki čimbolj izobraževali, čimveč družili in izmenjavali izkušnje, ki so zanje še kako pomembne. Kasneje, ko smo imeli več kondicije, smo začeli tudi z daljšimi pohodi. Aktivnosti smo širili z organizacijo predavanj številnih strokovnjakov o diabetesu in njegovih posledicah, nudili dostop do literature o diabetesu, pripravljali tekmovanja v poznavanju diabetesa za učence in dijake, vključevali mlade diabetike, organizirali enotedenska okrevanja, kjer je bil in je velik poudarek na pravilni prehrani in pomembnosti gibanja za sladkorne bolnike. Že leto po ponovnem zagonu smo se lotili organizacije vseslovenskega športno-rekreativnega srečanje diabetikov, ki smo ga na zadovoljstvo vseh tudi uspešno izvedli. Tako rekoč zamrlo društvo se je spet postavilo na noge. Veliko je aktivnosti in za vsakogar se najde nekaj. Konec leta 2005 smo izdali tudi prvo številko glasila "Šaleški diabetik", v katerem člane obveščamo o našem delu, pa tudi kakšno zanimivo zgodbico lahko najdete v njem. Pričeli smo tudi z dežurnimi urami v sejni sobi Društva upokojencev Velenje in sicer enkrat tedensko dopoldne in popoldne. V času dežurnih ur se je mogoče včlaniti, plačati članarino, si ogledati in kupiti strokovno literaturo, prelistati naše bogate foto albume, pridobiti kakšen nasvet ali pa preprosto poklepetati z drugimi sladkornimi bolniki in dobiti informacije o naših programih. Od leta 2011 deluje tudi obnovljena spletna stran, na kateri beležimo zavidljiv obisk. Na njej je mogoče najti vse kar se bo zgodilo in seveda zapise in slikovno dokumentacijo o preteklih dogodkih. Pomemben del našega dela je tudi sodelovanje z drugimi društvi. Posebej močni so stiki s sosedi na Koroškem in v Savinjski dolini.

In naši cilji? Predvsem zagotavljati dovolj sredstev za izvedbo programov in ob tem animirati čimveč članov da aktivno sodelujejo v društvu, kajti le tako bo društvo lahko živelo in preživelo. Želimo, da bi imeli kar največ članov z urejenim krvnim sladkorjem, saj jim to prinaša vsaj boljšo kakovost življenja, če že bolezni niso uspeli ubežati. Da smo pri svojih usmeritvah na pravi poti, nam med drugim dokazuje tudi izjemno visoka udeležba na vedno zanimivo pripravljenih in izvedenih občnih zborih.

 

 

Velenje, november 2012                                                             Predsednica Romana PRAPROTNIK       

NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE

Ali veste, da lahko del odmerjene dohodnine namenite

Društvu diabetikov Velenje?

Če želite Društvu diabetikov Velenje pomagati tudi finančno, se lahko odločite in mu namenite 1,0 odstotek vam odmerjene dohodnine. Hvaležni vam bomo za odločitev, da del vaše dohodnine namenite našemu društvu, ki je tudi eden od upravičencev za tovrstno donacijo. V nasprotnem primeru bi ta sredstva ostala v državnem proračunu.

Vsi zavezanci za dohodnino, ki se še niste odločili, da kateri od nevladnih organizacij namenite del dohodnine, morate izpolniti zahtevani obrazec in ga poslati ali oddati na kateremkoli davčnem uradu. Zahtevek lahko oddate kadarkoli, velja pa pravilo, da se zahtevki oddani  do 31. decembra upoštevajo upoštevajo za dohodnine odmerjene za to leto. Zahtevek je mogoče oddati tudi preko eDavkov. Če ste v preteklosti zahtevek že oddali (pa morda celo ne veste več komu ste donacijo namenili), enostavno ponovno izpolnite nov zahtevek in ga oddajte davčnemu uradu. Vsak zahtevek velja namreč do preklica oz. do takrat, ko davčni urad prejme od zavezanca za dohodnino nov zahtevek.

ČE TOREJ ŽELITE DEL ODMERJENE DOHODNINE NAMENITI DRUŠTVU DIABETIKOV VELENJE:

  • Natisnite obrazec, ki ga prenesete s spletne strani.
  • Zahtevek izpolnite in ga podpišite.
  • Zahtevek oddajte ali pošljite davčnemu uradu. Lahko ga seveda posredujete tudi nam in bomo mi poskrbeli, da ga bo davčni urad prejel pravočasno.

Hvala, če se nam boste odločili na ta način pomagati in s tem prispevati k uspešnemu delu društva.