DOBRODELNO OKROG SLOVENIJE

Tudi letos bo v mesecu maju potekal največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko bo najbolj znani dobrodelni kolesar Dami Zupi, v družbi somišljenikov, s cestnim kolesom prekolesaril 1.225 kilometrov. Med 2. in 6. majem bodo namreč v dobrodelnem krogu okrog Slovenije zbirali denar za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin.

Projekt, katerega idejni oče je Dami Zupi, bo letos potekal že četrto leto. Skupaj so obdarili že več kot 80 otrok, ki so se razveselili novega kolesa. Cilj letošnjih darovanih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok. Le kdo med nami se ne spomni brezskrbnih otroški dni, ko smo se prav s kolesi podili po domačih ulicah in travnikih, čutili veter v laseh in se počutili svobodno.

Letos so k sodelovanju povabili Zvezo društev diabetikov Slovenije (ZDDS), ki je projekt podprla v okviru svoje kampanje #DarujemKilometre. V imenu oseb s sladkorno boleznijo bosta kolesarila Urban Kravos in Aljaž Bratkovič, ki prav tako živita s sladkorno boleznijo. Telesna aktivnost je zelo pomembna, tako za zdrave ljudi kot tudi za osebe s sladkorno boleznijo in morda celo najpomembnejši del obvladovanja sladkorne bolezni.

S kampanjo #DarujemKilometre v Zvezi društev diabetikov Slovenije že peto leto zapored ozaveščamo o sladkorni bolezni, ki je ena najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu in o zdravem načinu življenja. Z akcijo Slovenke in Slovence spodbujamo k telesni dejavnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju sladkorne bolezni. Z njo namreč živi vsak deseti Slovenec. Do zdaj smo zbrali že 240.879 km. Zbiramo jih s pohodi, tekom in kolesarjenjem.

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Šestindvajset kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružijo tudi drugi kolesarski navdušenci, bo v četrtek 4. maja 2023 iz Kobarida v okviru 4. etape prikolesarilo v Velenje. Na cilju etape na Titovem trgu jih pričakujemo kmalu po 16. uri, ob dogodku pa se bo odvijal bogat spremljajoči program. Na sprejem vabimo še posebej člane Društva diabetikov Velenje. Pridite v čim večjem številu in pokažite, da podpirate akcijo osveščanja, ki sporoča, da je redno gibanje za diabetika življenjsko pomembno.

Za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin lahko donirate že danes: ZAkolo5 na 1919 ali izvedete nakazilo na:

Slovenska Karitas Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: si56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 905 Namen: Za kolo

Posted in Uncategorised.